112

Hogyan hívhat mentőt?

A Bajtársnők helyzetén javítana a Pest megyei régióvezető

A MOMSZ Pest megyei régióvezetőjének Legfőbb célja, hogy segítsen a mentőszolgálatnál dolgozó nőknek. Azért csatlakozott a szakszervezethez már az alapítás évében, mert azt látta, itt valóban tenni akarnak a Bajtársakért. A szövetség tisztségviselőit bemutató sorozatunkban ezúttal Krempaszky Zsanettel ismerkedhetünk meg.

„Egyre több női dolgozót vesz fel az Országos Mentőszolgálat, akik nemcsak mentőtisztek, hanem ápolók és gépkocsivezetők is lehetnek. Nekik gyakran 200 kilós beteget kell emelniük, ami óriási egészségügyi kockázatot jelent” – mondja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) Pest megyei régióvezetője.

Krempaszky Zsanett hozzáteszi, sok nő nem tudja, mivel járnak ezek a pozíciók, a legtöbben két-három év után fel is adják. Éppen ezért az egyik legfontosabb feladatának azt tekinti a MOMSZ-on belül, hogy segítse ezeket a Bajtársnőket, szeretné igazságosabbá tenni a munkakörülményeiket. Mint a szentendrei mentőtiszt mondja, amikor ő kezdte a kivonuló munkát, a nők még nem is vonulhattak, ma pedig már ugyanúgy számolnak velük, mint a férfiakkal. Ez szerint óriási hiba, hiszen a legtöbben fizikailag nem alkalmasak ekkora súlyok megemelésére, ez természetesen leginkább hosszú távon okoz gondot.

„A munkáltatónak ezt nem szabadna hagynia, de az OMSZ mindenkit felvesz, aki jelentkezik, csak azért, hogy meglegyen az állomány. A kezdő Bajtársnők, akikből ápoló vagy sofőr lesz, pedig lelkesek és naívak, még nem ismerik ezt a világot, ezért vállalják a munkát” – mondja.

Krempaszky Zsanett 18 éve kezdett az OMSZ-nél, kezdetben irodán dolgozott, de volt a gazdasági főigazgatóhelyettes asszisztense is. Ezután váltott, csatlakozott a kivonulókhoz, elvégezte az ápolói iskolát, majd a mentőtisztit, ma mentőtisztként dolgozik. Mint mondja, emiatt nagy rálátása van mindkét munkakörre, ezt a tudását pedig remekül tudja hasznosítani szakszervezi munkája során.

Kiemeli, a legtöbb hazai mentőállomáson méltatlanok a körülmények a nők számára, mert túlságosan koedukáltak. Sok helyen mindenki egyetlen zuhanyzón, mellékhelyiségen, közös alvóhelyiségen osztozik. Hatalmas gond, a mai napig rengeteg a nők felé irányuló sértő megjegyzés, bújtatott ajánlattétel.

„Szeretnék segíteni a női kollégáknak, hogy beszélhessenek a gondjaikról. Hiába vannak egyre többen, még mindig férfias szakmának számít. Sajnos a mai napig rengeteg atrocitás éri a nőket, ha ezeknek nem szabunk gátat, ha nem szabályozzuk, akkor továbbra is nagy bajban lesznek” – teszi hozzá.

A régióvezető ötlete egy olyan szervezet, ahova bizalommal fordulhatnak a női dolgozók. Szívesen vállalná, hogy beszélget a gondokkal küzdő munkavállalókkal, de ha komolyabbra fordul egy-egy probléma, akkor jogi segítségnyújtással igyekezne javítani kolléganői helyzetén.  

„Az OMSZ nem áll ki a dolgozókért, munkajogilag nagyon sok intézkedésük minimum megkérdőjelezhető. A MOMSZ ezeket próbálja rendezni, ebben igyekszem én is segíteni”.

 

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.