112

Hogyan hívhat mentőt?

Átvágott bajtársak: rengeteg mentődolgozónál csak látszólagos a béremelés

Nyolc százalékos, egészségügyi dolgozókat érintő béremelést jelentett be a kormány július elsején. Annak azonban, akinek az alapilletménye eddig nem érte el a garantált bérminimumot, mégsem sem jár több. Hogy ez pontosan hány mentődolgozót érint, azt nem lehet tudni, az Országos Mentőszolgálat ugyanis érdemi reakció nélkül hagyta a szakszervezet közérdekű adatigénylését.

 

Ígéret volt rá

 

Tavaly novemberben harangozta be a kormány, hogy béremelés jön az egészségügyben, erre idén július 1-jéig kellett várni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bére 2019 és 2022 között, négy lépcsőben emelkedik majd, összesen 72 százalékkal. Idén július első napjától elvileg nyolc százalékkal kellett volna, hogy emelkedjenek a bérek. Rengetegen dolgoznak azonban az ágazatban, így többek között a mentődolgozók között is, akiknek a fizetése július elseje előtt nem érte el a garantált bérminimumot, azaz a 195 ezer forintot.

 

Elvágott kiegészítés

 

Eddig ezt a mentők esetében a munkáltató, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) úgy oldotta meg, hogy a különbözetet kipótolta annyival, hogy a bére mindenkinek elérje legalább a 195 ezret. Volt, akinek egy kicsit még kerekítettek, így körülbelül 200 ezer forintot kaptak.  

„A nyolc százalékos emelés óta azonban egész egyszerűen megszüntették ezt a pótlást, mert a legtöbben ezzel már elérik a garantált bérminimumot, de még így sem mindenki. Aki eddig a kiegészítéssel együtt 195 ezer forintot kapott, az most pontosan ugyanannyit visz haza, talán egy-két ezer forinttal többet, de semmiképp sem nyolc százalékkal. Van, akinek pedig még mindig ki kell egészíteni a bérét, hogy meglegyen a 195 ezer” – mondta a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke.

Kusper Zsolt hozzátette, ez nem jogszerűtlen, de sajnos igazságtalan és hazug eljárás, amit ügyesen kitaláltak. Ráaádásul, ha a terveknek megfelelően jövőre ismét emelkedik a bérminimum, akkor újra kell alkalmazni a kiegészítést és ismét kezdődik minden az elejéről.  

 

Semmibe vett szakszervezet

 

Az érdekképviselet vezetője elmondta, közérdekű adatigényléssel fordult az OMSZ-hez, azon belül személyesen a főigazgatóhoz, ugyanis nincsenek pontos számaik arról, hány embert érint a látszólagos béremelés. Szerette volna kérni, hogy számszerűen és munkakörönként adják meg azon mentődolgozók létszámát, akik pótlékmentes alapilletményben részesülnek. Érdemi választ azonban nem kapott, helyett elküldték neki a mindenki által hozzáférhető egészségügyi bértáblát. Így azt, hogy a körülbelül 7200 bajtárs közül pontosan hányat érint a trükk, a szakszervezet nem tudta meg.

„Sajnos a legtöbb ember fél, belenyugszik a helyzetbe. Nem lépnek be tömegesen az érdekképviseletbe, nem szerveződnek, mert bizalmatlanok mindenkivel szemben. Mi ezt azonban nem fogadjuk el és a jövőben is minden rendelkezésre álló eszközzel dolgozunk az anyagi megbecsülés érdekében. Azt azonban meg kell értenie mindenkinek, hogy helyette más nem fog küzdeni, nélküle semmi sem változik. Ez csak együtt sikerülhet” – jelentette ki Kusper Zsolt.

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.