112

Hogyan hívhat mentőt?

„Még mindig magunknak mossuk a munkaruháinkat”

A mentők új ruhájának nagy részét maguknak kellett átszabniuk, hogy dolgozni tudjanak benne. A MOMSZ Hajdú-Bihar megyei vezetője nem érti, hogy mentőkocsik felszerelése sok esetben miért ilyen szegényes. Kiss György a Bajtársak az egyik legaggasztóbb problémájának a korkedvezményes nyugdíj eltörlését tartja.

 

A családi szennyessel

 

Hiába kaptak úgy egy éve új munkaruhákat a mentődolgozók, azok nyáron szinte elviselhetetlenül melegek, télen pedig fázunk bennük” – mondja a MOMSZ Hajdú-Bihar megyei vezetője.

Kiss György hozzáteszi, a felszerelés anyaga gyakorlatilag elasztikus műanyag, ami nem szellőzik, százból nyolcvanat pedig át kellett alakítani. Az alsó száruk a bokánál ugyanis majdnem olyan széles, mint deréktájban, így alig tudtak mozogni benne. Ezeknél is nagyobb gond, hogy a ruhákat továbbra is maguknak, otthon kell kimosniuk, sokszor a család szennyesével együtt. Mindössze két váltófelszerelésük van, így muszáj folyamatosan tisztítani azokat. Mint mondja, ő kilenc év után kapott új ruhát, lehet, hogy jól néz ki, de alkalmatlan a normális munkavégzésre.

Kiss György 11 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ), tavaly óta mentőtechnikusként, ami azt jelenti, hogy gépkocsivezető és ápoló is egyszerre. Négy éve lépett be a MOMSZ-ba, rögtön megyei vezetőként kezdett tevékenykedni. Azért tartotta fontosnak, hogy belépjen, mert egy független szakszervezetben sokkal több lehetőséget látott arra, hogy megoldást találjanak a Bajtársak problémáira.

 

Kockázati pótlék és korkedvezményes nyugdíj

„Felháborító, hogy eltörölték a kockázati pótlékot. Ez a kiegészítés jogosan illetne minket, bíróságon is jártunk miatta. A szakszervet Miskolcon meg is nyerta a pert, a munkáltató utólag fizetett, a Kúria döntése azonban az OMSZ-nek kedvezett. Olyan körülmények között dolgozunk, ami miatt mindenképpen megilletne mindenkit: számolni kell többek között a fertőzésveszéllyel, a verbális és gyakran a fizikai támadással is” – sorolja a gondokat a szakszervezeti vezető. Kiss Györgyöt egyébként fél éve támadta meg egy ittas férfi: 20 centis hústűt akart belé döfni, miközben ő segített akart rajta.

A Bajtárs kiemeli, a kormány elvette a korkedvezménes nyugdíj lehetőségét. Pedig korábban, ha valaki tíz évet az OMSZ-nél dolgozott, akkor ötévenként egy évvel közelebb hozták a nyugdíjba lépés határidejét. Ezt azonban eltörölték, hiába végeznek veszélyes fizikai munkát.

„61 éves múltam, 47 éves munkaviszonnyal. Mire nyugdíjba mehetek, ez a szám 51-re nő. Ez nem normális dolog. Miként várhatja el tőlem bárki, hogy a tizedik emeletről fél órás újraélesztés után lehozzak egy 80 kilós embert egy húsz kilós hordágyon?” – teszi fel a költői kérdést a mentőtechnikus. Szerinte egész egyszerűen azt a 60. évét betöltött embert, aki elérte a 40 éves munkaviszonyt, nyugdíjba kellene engedni.

 

Keresetek és benzinpénz

 

A keresetekről Kiss György azt mondja, a legtöbb Bajtárs egyszerre két-három munkahelyen robotol, hogy el tudja tartani a családját, neki például két másodállást kellett vállalnia. Mivel az OMSZ-nél nincs lehetőségük túlórára, így azzal nem tudnak plusz pénzt keresni. Van, aki sírásással egészíti ki a keresetét. Mások ápolnak, betegszállítóként vagy éppen vendéglátásban dolgoznak.

„Ha valaki autóval jár a munkahelyére, akkor az üzemanyagköltségre kilométerenként 9 forintot kap. Volt olyan időszakom, hogy napi 50 kilométert kellett vezetnem, mire beértem az állomásra, műszak végén pedig megint ennyit hazáig. Tegye fel a kezét, aki megoldja ennyi pénzből! Pedig a kormány megemelte az adható pénzt 15 forintra, de az OMSZ ezt egyszerűen nem fizeti ki” – mondja a Bajtárs.

Súlyos gond szerinte az is, hogy a szállító kocsik felszereltsége kritikán aluli. Minden járműben kellene, hogy legyen újraélesztő gép, de csak az eset-és rohamkocsikat látták el ilyen felszereléssel. Az állam közel 100 milliárd forintot költött gépkocsivásárlásra, bele kellett volna férnie, hogy minden járműbe kerüljön defibrilliátor.

 

Erősödő szakszervezet

 

Mint mondja, lát biztató jeleket a változással kapcsolatban: mostanában a döntéshozók is komolyabban veszik a MOMSZ-ot, az ő régiójában pedig egyre többen érdeklődnek a tagság iránt. sokan ugyanakkor továbbra is félnek, attól tartanak, hogy retorzió érné őket. Ez ellen szerinte csak úgy lehet tenni, ha minél többen fognak össze.

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.