112

Hogyan hívhat mentőt?

Nógrád megyében a mentődolgozók felének nem emelkedett a bére

Egységben az erő! – vallja Szőke Imre, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének Nógrád megyei vezetője. A Bajtárs szerint az, hogy sokaknak valójában nem, vagy csak kis mértékben, emelkedett a bére, csak egy a sok gond közül, ami őket érintik.

 

 

Elmaradt béremelés

 

„Egy ember kevés, minél többen vagyunk, annál nagyobb a hatékonyság. Ez állomási szinten is igaz, előrébb vagyunk, mintha valaki egyedül próbálkozik. Egységben az erő!” – mondja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének Nógrád megyei vezetője.

Szőke Imre hozzáteszi, a megyében összesen nyolc mentőállomás üzemel, ahol mintegy százhetvenen dolgoznak. Az emberek minimum felét érinti, hogy július elseje óta valójában nem emelkedett a bére a bejelentett, nyolc százalékos növekedés ellenére.

 

Erről a problémáról mi is beszámoltunk. Oka, hogy akiknek a fizetése július elseje előtt nem érte el a garantált bérminimumot, azaz a 195 ezer forintot, azoknak korábban a munkáltató, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a különbözetet kipótolta. Éppen annyival, hogy a bérük elérje legalább a 195 ezret. Volt, akinek egy kicsit még kerekítettek is, ők így körülbelül 200 ezer forintot kaptak. 

 

A nyolc százalékos emelés óta azonban egész egyszerűen megszüntették ezt a pótlást, mert a legtöbben ezzel már elérik a garantált bérminimumot, de még így sem mindenki. Aki eddig a kiegészítéssel együtt 195 ezer forintot kapott, az most pontosan ugyanannyit visz haza, talán egy-két ezer forinttal többet, de semmiképp sem nyolc százalékkal. Van, akinek pedig még mindig ki kell egészíteni a bérét, hogy meglegyen a 195 ezer. Mint ismert, a kormány tavaly jelentette be, hogy béremelés jön az egészségügyben. Erre idén július elsejéig kellett várni.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bére 2019 és 2022 között négy lépcsőben emelkedik majd, összesen 72 százalékkal. Idén július első napjától elvileg nyolc százalékkal kellett volna, hogy emelkedjenek a bérek. A MOMSZ szerint, ami történt az nem jogszerűtlen, de sajnos igazságtalan és hazug eljárás, amit ügyesen kitaláltak. Ráadásul, ha a terveknek megfelelően jövőre ismét emelkedik a bérminimum, akkor újra kell alkalmazni a kiegészítést és ismét kezdődik minden az elejéről. 

 

Kevés a gépkocsi

 

Szőke Imre hozzáteszi, a bérek problémája rendkívül súlyos, de csak egy a sok gond közül, amely a mentődolgozókat érinti. A megyében összesen 18 jármű van szolgálatban. Sokszor kapnak másik régióból segítséget, de az is gyakori, hogy ők mennek át másik területre. Budapestre szinte minden nap kötelező jelleggel kell, hogy indítsanak egy gépkocsit a megyéből. Nem kellő a tájékoztatás a munkáltató részéről, nem kapnak információkat az újdonságokról, a munkaruhák pedig egyszerűen foszlanak – sorolja a Bajtárs.

 

Szőke Imre egyébként 27 éve dolgozok mentőápolókén az OMSZ-nél, közel nyolc évig egy állomást is vezetett, de az nem neki való volt. Inkább a terepet kedveli.

 

„Egyszer egy beteget kellett újraélesztenünk, a sikerre ilyenkor általában tíz százalék az esély. Mi visszahoztuk a férfit, aki ezután beszélt hozzánk, azzal kezdte, hogy valaki jól mellbe vágta. Hogy megszólaljon egy beteg a defibrillátor után, olyanra csak a mesékben van példa” – idézi fel a legnagyobb élményét a szolgálatából Szőke Imre

 

A mentődolgozók helyzetéről sokat elárul, amit az ápoló egy nemrég kiírt pályázatról mond. 450 ezer forintot nyert az ő állomása az önkormányzat felhívásán, amit magukra fordíthatnak. Ezt a pénzt több mint fél év után szakszervezeti nyomásra kapják csak meg. Nagyrészt kötszert, gyerekrögzítőt vesznek, belőle mert ezekből kevés van. Az állomásra annyit költenek mindössze, hogy lecserélik a húszéves hűtőjüket egy újra, és egy tévét is beszereznek a pihenőbe.

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.