112

Hogyan hívhat mentőt?

Tillinger Péter: Bajtársból Tanár úr

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke azért vett részt a szakszervezet megalapításában, mert szeretett volna tenni valamit az egészségügy javításáért. Tillinger Péter azóta már az oktatásért tesz meg mindent iskolaigazgatóként.

 

Sikeres szakszervezet

 

„Hatalmas sikernek tartom, hogy a Kúria jóváhagyta a munkáltató és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete által jogellenesen kötött kollektív szerződést és mostantól bennünket is kénytelen valós szakszervezetként kezelni. Nyolc év kemény munkája volt ebben” – mondja Tillinger Péter, a Magyarország Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) alelnöke.

A döntésről korábban beszámoltunk honlapunkon, a lényege, hogy a MOMSZ-nak mostantól van lehetősége olyan típusú kollektív szerződés kötését kezdeményezni, melyben megnyilvánulhat a dolgozói akarat, ezentúl a munkavállalók érdekei jobban érvényesülhetnek.

 

Ápolóból pedagógus

 

Tillinger Péter 1990 és 1999 között főállású, kivonuló ápolóként dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál, ezalatt elvégezte a tanárképző főiskolát, így pedagógusnak állt. Földrajzot és környezetvédelmet oktatott. 12 évig részállásban dolgozott, mentő szakápoló maradt. Hogy erre egy pedagógusnak miként maradt ideje, mosolyogva annyit felel: a tanítási szünetben, valamint péntek, illetve szombat éjszaka.

„2011-ben intézményvezetőnek választottak, így nem tudtam tovább mentőzni, pedig nagyon szerettem. A Bajtársak között nőttem fel, sokat tanultam, a munkatársaktól. Javult a döntéshozatali képességem, az emberekkel való kommunikációm. Ezeket mind kamatoztatom a tanári pályámon” – mondja az alelnök. 

 

Egy mentőautón az alapítók

 

Tillinger Péter egy mentőállomáson dolgozott MOMSZ alapító-elnökével, Kusper Zsolttal, aki akkoriban végezte a jogi egyetemet. Így előfordult, hogy egy tanár, egy jogász és egy orvos ült az esetkocsiban. Ezeken a közös utakon fogalmazódott meg bennük, hogy szükség lenne egy valódi érdekképviseletre. Látva az egészségügy szomorú helyzetét és a szakszervet teljesítményét, elhatároztak, hogy ezt jobban csinálják, és mindent megtesznek 

 a Bajtársak helyzetének javításáért.

 

„Nagyon sokan érkeztek Zsolthoz munkajogi kérdésekkel, elindultak a túlórákkal kapcsolatos perek, ezután alapítottuk meg a szakszervezetet. Sajnos már nincs lehetőségem olyan aktívan részt venni a munkában, mint Zsolt és a másik alelnök, Illés István, egykori mentőápoló osztálytársam, de amiben tudok, abban segítek” – mondja Tillinger Péter.

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.