112

Hogyan hívhat mentőt?

9 Ft/Km az utazási költségtérítés a mentőknek autós munkába járáshoz

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége levélben fordult az Országos Mentőszolgálat főigazgatójához abban az ügyben, hogy a mentők jelenleg, mindössze 9 Ft/Km utazási költségtérítésben részesülnek.

“A fenntartó és a munkáltató még a törvényileg, adómentesen adható 15 Ft/km összeget sem fizeti meg a mentődolgozóknak. “

 

Konkrét példával is igyekeztünk szemléltetni, hogy ez a 9 Ft milyen alacsony összeg a manapság tapasztalható üzemanyagárakhoz és főleg a piaci árakhoz.

“Ha például egy mentődolgozó a munkahelyére oda-vissza 50 kilométert tesz meg autóval, ezt havi 15 alkalommal, (beosztástól függően – közép és felső vezetőknek ennél többször is szükséges lehet) akkor összesen 750 kilométert tesz meg, amely 8 literes átlag benzinfogyasztással számolva 60 liter üzemanyagot jelent, ami a 480 forintos hatósági árral számolva 28.800 Ft. Ebből a munkáltató 6.750 forintot fizet neki költségtérítésként, tehát 22.050 forintot a saját pénzéből fizet ki azért, hogy eljusson a munkahelyére. Ha viszont már a piaci árral (a mai napon a 95-ös benzin átlag ára 747 Ft/liter, a gázolajé 790 Ft/liter) számolunk, akkor már 44.820 forint lesz a havi üzemanyag költsége, amelyből a munkáltató szintén 6.750 forintot térít meg, így 38.070 forint lesz a saját költsége a munkába járással kapcsolatban.”

 

A főigazgatónak küldött levélben kitértünk arra is, hogy a mentők fokozott terhelésnek voltak kitéve a Covid-19 járvány Magyarországi hullámai idején, így ezek alatt a munkába járás és a saját autó használat is megemelkedett.

“Nem figyelmen kívül hagyható a Covid-19 világjárvány kapcsán a Mentőszolgálatr.a nehezedő terhelést sem, amely a dolgozóktól is megkövetelte, hogy gyakrabban utazzanak a munkahelyükre munkavégzés miatt, rendkívüli volt a túlmunka mennyisége is. Nem zárható ki egy újabb járványhullám sem, amely ismét megkövetelné a dolgozóktól a gyakoribb munkába járást, saját személygépkocsi használatával.”

 

Határozott szándékunk, hogy a mentődolgozók anyagi körülményein javítsunk, ennek egy eleme lenne az utazási költségtérítés emelése a saját autóval munkába járó dolgozók esetén.

 

A teljes levél itt olvasható:

 

 

 

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.