112

Hogyan hívhat mentőt?

A Mentődolgozók és a KATA

Mint az már ismeretes a Parlament kivételes eljárásban elfogadta az új KATA tv.-t, ami a kisadózók többségét radikális változtatásra kényszeríti a tevékenységükkel kapcsolatban.

Mi változott?

A KATA választását kizárólag

Főfoglalkozásban
Egyéni vállalkozóként
Lakossági megrendelőktől bevételt szerzőknek

teszi lehetővé a törvény. (kivéve a taxisok)

Mi okozhat problémát az egészségügyi dolgozók-mentődolgozók- körében? Ebben a szektorban, döntő hányadban a másodállásunk szintén az egészségügyben van.Jellemzően kórházi fekvőbeteg osztályokon, sürgősségi betegellátó osztályon, orvosi ügyeleten, betegszállításban. Ez a munkavállalóknak lehetővé tette, hogy a főállásból származó jövedelmüket kiegészítsék, így biztosítva megélhetésüket. A munkáltatóknak is hasznos, mert biztosította a munkaerőt, aminek elégtelensége markánsan jelen van az egészségügyben. Még ez a „felállás” sem tudta a humánerőforrás hiányának réseit maradéktalanul betömni és az alacsony béreket kompenzálni.

Tisztázzuk: legális, törvényes adónemet választottak az itt dolgozók, a KATA igénybevétele során. Hosszú éveken keresztül eleget tettek adófizetési kötelezettségüknek. Főállásukból származó jövedelmük után becsületesen befizetésre került az adó és a járulékok. Másodállásukból befizetésre került az előírt összeg.

Probléma: a főállásunk egy állami cégnél létesült (ESZJTV hatálya  alatt) tehát NEM lehetünk főállású vállalkozók. Másodállásunk létesítése engedélyhez kötött. Nem lehetséges az, hogy magánszemélynek számlázzunk, hiszen NEM lakossági megrendelőktől származik a bevételünk. (kórházakkal, önkormányzatokkal, egészségügyi szolgáltató magáncégekkel állunk jogviszonyban, velük szerződtünk)

Tehát a mentődolgozó kiesik a KATA választásra jogosultak köréből. Az egyéb adózási formák magasabb terhet jelentenek,vagyis csökken a jövedelem. Több adminisztráció, számlagyűjtögetés következik…vagy befejezi ezt a fajta munkavégzést.

 

Az, hogy néhány ügyeskedőre, csalóra való hivatkozással egy teljes csoportot büntetnek, nem felel meg a fair play szabályainak. Az pedig, hogy onnan szeretnének többlet adóbevétel megszerezni ahol alacsony a bér és a munkavállalók száma elmarad a kívánalomtól- szintén nem szerencsés.

Elfogadhatóbb lenne az a megoldás az egészségügyben, hogy reális keretek, jövedelmi határok felállítása után, a főállásmellett dolgozók, ebben az ágazatban továbbra is hozzáférjenek ehhez az adózási formához. Jövedelmed kiegészülne és a munka is el lenne végezve.
Ha már nem tudnak méltó bért fizetni a tisztességes megélhetéshez, akkor legalább ne lehetetlenítsék el az egészségügy rabszolgáit!

 

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.