112

Hogyan hívhat mentőt?

Nem jut el a védőital a Mentőkhöz

Birtokunkba jutott egy belső e-mail, amelyet a Közép-Magyarországi régió központi raktárának egyik dolgozója küldött ki az állomásvezetőknek, miszerint a raktárban lévő, a hőségriadó okán kiosztani tervezett ásványvíz készletet a raktár nem tudja kijuttatni a mentődolgozók részére az állomásokra. A raktár alapvetően is humán erőforrás hiánnyal küzd, amely hiányt erősíti a nyári szabadságolás is. A helyzet megoldására az állomásvezetőket arra kérték, hogy a dolgozók maguk menjenek be a Budapesti központi raktárba és vételezzenek maguknak illetve az állomásuknak vizet. 

Rendkívüli probléma, hogy az elrendelt hőségriadó miatt a mentődolgozók nem kaphatják meg a jogszabály által előírt védőitalt. A levélben leírtak aszerint is erősen kifogásolhatóak, hogy az állomásvezetők és az állomások dolgozói maguk kell, hogy megoldják annak a védőitalnak az állomásokra történő eljuttatását, amelyről a munkáltatónak kell gondoskodnia. Az állomások nem rendelkeznek áruszállításra alkalmas gépkocsikkal, ezáltal a védőital mentőállomásra történő eljuttatását kizárólag a mentésben részt vevő mentőautóval tudják megoldani. A mentésben részt vevő mentőautókban, különösen annak betegterében –az idevonatkozó belső szabályzat értelmében – semmilyen élelmiszer nem tartható, szállítható, tekintettel a fertőzés veszélyre. Ezt meghaladóan a mentésből nem lehet kivonni egy mentőautót a mentéstől eltérő feladat – a mentőegység a központi raktárba utazik, ott felpakolja az ásványvizet és azt elviszi az adott mentőállomásra – ellátásának az idejére nemcsak, hogy nem lehet kivonni, de a közlekedésben és a mentésben sem vehet részt, az ilyen mentőegységet nem lehet riasztani.

 

Levélben fordultunk emiatt az Országos Mentőszolgálat főigazgatójához, Dr. Csató Gáborhoz a probléma mielőbbi megoldása érdekében.

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.