112

Hogyan hívhat mentőt?

Három pozitív példa a szakszervezeti összefogásra

Hankook, Tesco, Audi. Három olyan hatalmas cég, ahol kiderült: igenis van értelme a közös fellépésnek és a szakszervezetiségnek. Ahhoz, hogy változást érjünk el, nekünk is erre van szükségünk, hiszen csak együtt sikerülhet.

 

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége nem győzi eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az összefogás. Az egyéni megmozdulás, fellépés sajnos nem vezet eredményre, csak a kollektív jogok gyakorlásának van értelme. Három példán keresztül szeretnénk szemléltetni, milyen jól működhet a közös fellépés.

 

A Hankook

A dunaújvárosi gumigyárban a dolgozókat képviselő szakszervezet, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) még február 14-én közölte bérigényét a munkáltatóval. A tárgyalás nem vezetett sikerre, ezért március 6-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók. A Hankook ezután 13,6 százalékos, teljesítmény alapú béremelést jelentett be. Ezt a szakszervezet nem fogadta el, így március 12-én határozatlan időre munkabeszüntetést indított el a gyárban. Közel két hétig tartott a sztrájk, hat százalékos műszakpótlék-emelést és munkaköri besorolásoknál öt százalékos emelést harcoltak ki. Decemberben esedékes éves bónuszt értek el minden dolgozó esetében. A legkisebb keresetű munkavállalók fizetése 18,5 százalékkal nőtt.

 

Az Audi

A győri Audi autógyárban is idén zajlott le egy sikeres sztrájk. Az Audi Hungária Független Szakszervezet kezdeményezésére a gyár dolgozói január 27-én léptek sztrájkba. Céljuk a 18 százalékos béremelés volt 2019-re, illetve a régiós többi üzemhez hasonló bérezést akartak elérni. A megmozdulás alig egy hétig tartott, a vállalat 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emelte az alapbéreket január 1-től 15 hónapra. A választható béren kívüli juttatás mértékét 400 ezer forintra emelte idén, ez az összeg pedig marad jövőre is. Eredetileg magasabb összeget jelöltek meg a béren kívüli juttatásra, de ebben végül engedett a szakszervezet. A dolgozók remek példát mutattak: összefogtak, végig kitartottak a szakszervezet mellett. A megmozdulás végére már 5000-en sztrájkoltak.

 

A Tesco

Az utóbbi néhány évben a Tescónál több sztrájk is zajlott. Az utolsó idén februárban, de mivel ott nem vettek részt túl sokan, nem kapott akkora sajtóvisszhangot. Pedig a példájuk remek: a szakszervezet és a dolgozók összefogtak, végül pedig eredményes volt a megmozdulás. Az áruházlánc győri tb-s bérszámfejtési csoportja február elején sztrájkbizottságot hozott létre. Mindezt azért tették, mert a Tesco még decemberben közölte, új, budapesti központjuk miatt a győri részlegüket megszűntetik, ezzel közel 40 munkavállalónak veszett volna oda a munkahelye, de hasonló állást nem biztosítottak volna nekik.  A dolgozók két hétig egyeztettek, megegyeztek a céggel abban, maradnak nyárig, vállalják az utódok betanítását is. Ezért plusz keretet és végig magasabb fizetést biztosított a cég. A bérszámfejtők elfogadták az ajánlatot.

 

Összegzés és tanulság

A három példa egészen más területről származik, ezek a cégek teljesen másként működnek, mint a mi munkáltatónk. Egy nagyon fontos dologban azonban követnünk kell a dolgozókat, ez pedig az összefogás. Csak így tudjuk elérni, hogy legyen mentő életpályamodell, kollektív szerződés, megbecsültség anyagilag, erkölcsileg és nem utolsó sorban, szakmailag is. Ezért bíztatunk arra minden kedves Bajtársat, hogy lépjen be a szakszervezetbe és tegyünk együtt a sorsunkért!

 

Ne feledjétek: csak együtt sikerülhet!

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.