112

Hogyan hívhat mentőt?

„Mindig mindenkire szükség van”

Egy újraélesztett ember köszönőlevele a legszebb emléke Fiderman Tamásnak a mentőszolgálatnál töltött közel 30 évéből. A MOMSZ Komárom-Esztergom megyei vezetője azt mondja, sok Bajtárs sajnos nem mer kockázatot vállalni, pedig szerinte érdemes lenne statisztikát készíteni arról, hány kollégának megy rá a magánélete a másod-és harmadállásra.

 

A bányászból lett díjazott

 

„1990-ben csatlakoztam a szolgálathoz, mint mentő szakápoló. 1992 óta eset-és rohamkocsin dolgozok. Előtte bányász voltam, akkor tanultam meg, hogy milyen érzés az egymásra utaltság. Ezt kamatoztatom azóta is, csak ott pajtásnak és nem bajtársnak szólítottuk egymást” – mondja a MOMSZ Komárom-Esztergom megyei vezetője arról, hogy kezdődött a karrierje a mentőknél.

Fiderman Tamás pályafutása 2012-ben teljesedett be, akkor kapott Orovecz Béla-díjat a Parlamentben. Ekkor összesen öt ember nyerte el kitüntetést, a mentő szakápoló egész addigi pályafutását díjazták.

Mint mondja, a közel 30 év alatt rengeteg jó és rossz eset történt vele, amikből rengeteget tanult. Szerinte, aki eltöltött legalább öt évet a szolgálatnál, azt tudja, mennyire fontos a csapatmunka. Az erősebbnek a dolga, hogy segítse és tanítsa a gyengébbet, egyikük sem létezhet a másik nélkül. Ha ezt mindenki belátja, és jól összeszokottá válik egy csapat, akkor egy idő után szavak nélkül is megértik egymást. Nem kell egymáshoz szólniuk, elég ránézni a másikra, az pedig tudja, hogy mit kell csinálnia.

 

A legszebb emlék a tárcában

 

Fiderman Tamás legszebb emléke egy újraélesztett ember levele, amit a tárcájában őriz. Az írás nem névre szóló, mert a beteg nem ismerte őket. Az eset úgy történt, hogy egy infarktusos beteghez érkeztek ki, aki igen rossz állapotban volt, majd a lépcsőházban vesztette el az eszméletét, ott kezdett el fibrillálni a szíve. Elrohantak vele az autóba, azonnal defibrillálták, és elszállították Székesfehérvárra. Másfél hónap múlva kapták meg a levelet, a jó állapotban lévő férfitől, ami azóta segíti talizmánkét a szakápolót.

„A MOMSZ megalapítása után nem sokkal léptem be az egyesületbe. Kezdetben tagja voltam egy másik, házi szakszervezetnek, mert fontosnak tartom az érdekképviseletet, de akkor még sajnos nem ismertem őket alaposabban. Történt egy nagyon csúnya, sikkasztásos eset, ami után felnyílt a szemem velük kapcsolatban, több kollégámmal együtt rögtön kiléptem. Ezután léptem be MOMSZ-ba, a valódi érdekképviseletbe. Ennek nagy előnye, hogy nem az OMSZ-en belül működik, a vezetés független az OMSZ-től. Nem kapunk semmilyen anyagi támogatást, önállóan, saját erőből működünk, ezért is jelentünk valódi érdekképviseletet” – mondja a Bajtárs arról, miért csatlakozott annak idején.

 

Csak együtt sikerülhet

 

Fiderman Tamás szerint fontosnak lenne a korkedvezményes nyugdíj bevezetése, és számára érhetetlen, hogy a főigazgató miért tekinti őket ellenségnek. Ahogy az sem érti, hogy miért nem lépnek be hozzájuk tömegesen a Bajtársak, szerinte csak akkor tudnak eredményt elérni, ha minél többen taggá válnak. Hangsúlyozza, sokan nem is ismerik azt a háttérmunkát, amit minden nap elvégeznek, pedig az is jelentős. Nem kérnek díjat a munkájukért nincs honoráriumuk, még a szükséges benzinpénzt is saját zsebből fizetik.

„Pozitív példa is akad, egy kollégám nemrég nagyon hálálkodott azért, hogy rábeszéltem, lépjen be hozzánk. A Signal biztosítóval kötött szerződés miatt ugyanis a gerincműtétjét követően 79 ezer forintot kapott a társaságtól. Ezt havi 900 forintos tagdíjnak köszönhető” – hangsúlyozza a szakszervezeti vezető.

Ugyanakkor szerinte a legtöbben sajnos nem mernek nagyot álmodni, félnek a megtorlástól. Rengetegen fogadják el a helyzetüket, például a látszólagos béremelést, pedig egyre többen vállalnak másod-és harmadállást. Bár mindenki tudja, hogy milyen stresszhelyzetben telik a 24 órás szolgálat – a főigazgató is – mégsem jár a kockázati pótlék. Ahelyett, hogy tárgyaló asztalhoz ülne velük, inkább pereskedik. A megyei vezető hangsúlyozza: inkább egy ügyvédi irodának fizet, mint a Bajtársaknak!

Fiderman Tamás szerint érdekes lennek statisztikát készíteni arról, hány elvált dolgozik a mentőszolgálatnál a rengeteg munkahelyi feszültség és a pluszmunkák miatt kialakult családi helyzetek miatt.

„Megdöbbentő adatokat kapnánk, de ezen csak akkor lehet változtatni, ha minél többen próbálunk tenni a kiváltó ok ellen.”

 

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.