112

Hogyan hívhat mentőt?

Munkaerőhiány miatt a vidéki mentősök túlóráznak a pesti dugóban

Egy tavaly nyári főigazgatói utasítás értelmében az ország minden pontjáról egységekkel kell segítenie a mentősöknek Budapestet és a Közép-magyarországi régiót.

 

„Több mint egy éve folyamatosan megyünk kisegíteni Budapestre, elrendelték, hogy kinek mikor kell egységet küldeni. Ez nemcsak egy megyére vonatkozik, hanem az ország egészére, tőlünk minden nap megy valaki, egy ember havonta háromszor-négyszer” – meséli élményeit egy mentős forrásunk, aki néhány napja, korábbi cikkünk megjelenése után kereste meg szerkesztőségünket.

 

A múlt héten írtuk meg ugyanis, hogy „orvosigazgatói utasításra 2018. szeptember 15-től előreláthatólag 2018. december 31-ig” 24 órás BLS (alapszintű újraélesztés) egységeket kell küldenie több Békés megyei mentőállomásnak Budapestre, a „mentési helyzet megsegítése céljából”.

 

 

„Csupán munkaanyag”

 

Ezt egy szerkesztőségünk birtokába jutott levélből tudtuk meg, amelyet nyolc Békés megyei mentőállomás kapott meg és amely elrendelte, hogy a levélben megjelölt helyszínen és időpontokban a bajtársaknak meg kell jelenniük.

 

Minderre az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) úgy reagált, hogy „nincs ilyen intézkedés, nem született ilyen döntés”. Majd hozzátették, hogy „az OMSZ az egész ország mentőellátását biztosítja. A mentőkapacitást folyamatosan monitorozzuk, és szükség esetén átcsoportosítással vagy tartalék kapacitás bevonásával dinamikusan igazítjuk a szükségletekhez. Rendszeresen végzünk elemzéseket, készítünk megvalósíthatósági terveket, valószínűleg egy ilyen munkaanyag (felmérés vidéki pluszkocsik esetleges szolgálatba állításának megszervezhetőségéről az őszi–téli időszakban a helyi mentőellátás gyengítése nélkül) adhatott alapot a kérdéseihez”.

 

Az RTL Klub Híradója pedig kiderítette (és később mi is úgy értesültünk), hogy az intézkedést visszavonták. Az OMSZ újabb kérdésünkre elmondta, hogy mentőegységeiket oda irányítják, ahol a betegek érdeke megkívánja, ám egy terület megerősítését úgy végzik, hogy egyetlen másik terület mentőkapacitása se gyengüljön, a mentőellátás mindenhol folyamatos és biztonságos maradjon. Majd megismételték, hogy nem volt ilyen új intézkedés, az ezzel kapcsoltban birtokunkba jutott levél csupán munkaanyag volt.

 

Cikk folytatása itt >>

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.