112

Hogyan hívhat mentőt?

A hősöknek is jár a segítség!

Kedves Bajtársak!

 

Mint tapasztalhattátok, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége egyre aktívabban szerepel a különböző online felületeken, tudatosan szeretnénk minél több Bajtársunkkal megismertetni működésünk lényegét.

 

Tisztában vagyunk vele, hogy a hagyományos, szakszervezetekre vonatkozó előírások ismertetését mindannyian unjátok, az az igazság, hogy mi is. Így most nem a törvényi előírásokról, nem a szakszervezeti kedvezményekről, még csak nem is a különböző jogosítványokról szeretnénk szólni.

 

Célunk, hogy lássátok: létezik egy érdekképviselet, amelyikre számíthattok. Mi másokkal ellentétben nem házi szakszervezetként működünk, amelyik látszattárgyalásokat folytat a munkáltatóval.

 

Célunk, hogy megmutassuk, létezik sikeres fellépés, igenis van értelme az erős és valós szakszervezetiségnek. Erre magatok is láthattatok példát a közelmúltban.

 

Mire gondolunk? A Tesco-dolgozók együtt nemrég komoly béremelést értek el, a Hankook gyárban a munkások kitartásuknak köszönhetően szintén meghátrálásra kényszerítették a munkáltatót. Egy másik hatalmas gyár, a győri Audi vezetősége a közelmúltban hasonló módon kénytelen volt meghajolni a dolgozók előtt. 

 

Tisztában vagyunk vele, hogy ezek az emberek teljesen más szektorban és egészen más körülmények között dolgoznak, mint Ti. A példájuk azonban szolgálhat mintaként. A mentődolgozók útja egyelőre nem a munka leállítása, olyan kevesen vagyunk, hogy ebben az esetben veszélybe kerülne az ellátás. A mi utunk hosszabb, és egyelőre nem annyira drasztikus, mint az említett sztrájkolóké. Amit meg kell tőlük tanulnunk, az az összefogás képessége. Ezek után, fokozatosan, lépésről lépésre kell eredményt elérnünk.

 

Higgyétek el, ez nem elcsépelt kifejezés, csak akkor van esélyünk valódi változást okozni, ha közösen dolgozunk rajta. Az egyéni megmozdulások, a saját harcok egész egyszerűen nem vezetnek eredményre. Csak a kollektív jogok gyakorlásával van értelme bármilyen jellegű küzdelemnek. Hiszen küzdelem ez, akárhogy is nézzük.

De lássuk, hogy miért is kell együtt csatába mennünk:

 

1. Mentő életpályamodell

2. Kollektív szerződés

3. Anyagi és társadalmi megbecsültség

 

Ez a három jól értelmezhető cél kell, hogy a szemünk előtt lebegjen. Mindháromra kaptunk ígéretet a minisztériumtól és valamilyen formában a munkáltatótól is. Többször, és hosszú évek óta. Valójában egyik sem valósult meg, de ezen nem késő változtatni.

 

Ehhez pedig minden egyes Bajtársra szükség van. Tudjuk, hogy mindenki elcsigázott, azt is, hogy a mindennapi harcok felőrölnek Benneteket.

 

Ennek ellenére azt kérjük, induljunk el közösen, egy hatalmas mentőkocsiban, de ezúttal magunkon segítsünk! Csatlakozz a szövetséghez, és hozzuk el együtt a változást! Fogjunk össze, és sikerül! Mert a hősöknek is jár a segítség!

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.