112

Hogyan hívhat mentőt?

„Az OMSZ-nek van arra apparátusa, hogy megkeressenek olyanokat, akik kellemetlen dolgokat mondanak”

Nem lát reális esélyt a Bajtársak közeljövőben történő fizetésemelésre, de arra igen, hogy  több pluszjuttatás kerüljön a mentődolgozókhoz. A nagykátai állomás gépkocsivezetőjének célja, hogy minél többen lépjenek be a szakszervezetbe, mert csak így tudnak nyomást gyakorolni a munkáltatóra. A MOMSZ tisztségviselőit bemutató sorozatunkban ezúttal Lengyel Tiborral, a szövetség operatív alelnökével ismerkedhetünk meg.

 

„Szeretném, hogy a Bajtársak lássanak arcokat a nevek mögött, hogy MOMSZ ne csak egy Facebook -oldal, vagy egy weboldal legyen, esetleg néhány cikk. Erősíteni akarom a személyes kapcsolatokat – mondja Lengyel Tibor, a MOMSZ operatív alelnöke.

 

Közelebb hozni a szakszervezetet

 

A nagykátai állomás mentőgépkocsi-vezetője 2014 tavaszán csatlakozott a mentőszolgálathoz, szinte azonnal belépett a szakszervezetbe, mert úgy érezte, szükség van erre. Pedig, mint mondja, az OMSZ-nél nincs hagyománya a szakszervezetiségnek, nem úgy, mint a vasútnál vagy nagyobb vállatoknál. Szerinte ezeken a helyeken nagy az aránya a szakszervezeti tagoknak, aktívan tesznek a közösségért. Egy újonnan belépő munkavállalót rögtön a helyi szakszervezeti képviselőhöz irányítják, hogy azonnal lépjen be. A mentőszolgálatnál azonban nem így megy, sokan nem is tudják, hogy egy szakszervezetnek mi a pontos feladata, mit tehet az emberekért, vagy éppen mik a jogosultságai.

„Szeretném elérni, hogy általánosságban is meghonosodjon a szakszervezetiség, hogy a dolgozóknak ne mindig a saját érdekeiket kelljen védeniük. Próbáljanak meg kollektívában gondolkodni, ne csak mindig a saját érdekükben” – hangsúlyozza.

 

Nemrég elindították az online fogadóórát, a panaszládát, ahova bárki megírhatja a vele történt eseteket. Ezek Lengyel Tibor szerint előremutató dolgok, de szeretne minél több személyes találkozót is szervezni.

Úgy látja, hogy az emberek gyakran attól teszik függővé, belépjenek-e, hogy láttak-e valamilyen nagy eredményt a szakszervezet részéről. Ez azért nem jó taktika, mert nagy célokat akkor lehet elérni, ha minél több tagot tudhatnak maguk mögött. Ugyanakkor a mentődolgozók sajnos még mindig ott tartanak, hogy félnek, nem mernek nyíltan kiállni az ügyek mellett.

„Úgy vannak vele, hogy inkább ezt még benyelem, inkább ezért még nem szólok, nehogy nagyobb baj legyen. Sajnos a mentőszolgálatnak van arra apparátusa, hogy visszakövessen információkat, megkeressenek olyan embereket, akik esetleg kellemetlen dolgokat mondanak, tesznek” – teszi hozzá a Bajtárs.

 

Megyei vezetőből operatív alelnök

 

Megyei képviselőként éveken át segítette a MOMSZ munkáját, tavaly novemberben lett operatív alelnök. Pest megyében képviselte a tagokat, de már akkor is több olyan dolgot kezdeményezett, ami általánosságban érintheti a mentődolgozókat. Jelenlegi feladata a régióvezetők koordinálása, segítése. Segíti az elnök munkáját is, és a szövetség külső kommunikációjával is foglalkozik.

Sokak véleményével ellentétben szerinte jelenleg nem a fizetésemelés kikényszerítése a legfontosabb feladatuk.

„Bármennyire jó lenne a mentődolgozóknak, de a realitások közt és a jelenlegi politikai helyzetet áttekintve azt gondolom, egy-két éven belül nincs mód arra, hogy tovább növeljük a fizetéseket. Az látszik a kormányzat felől az, hogy rövidtávon nem gondolkodnak ilyesmiben. A közeljövőben inkább az úgynevezett jóléti intézkedéseket kellene forszírozni, tehát a fizetésen kívüli egyéb juttatásoknak a növelését szeretném elérni. Legyen ez mondjuk a SZÉP-kártyára kifizetett összeg, mosatási, cipővásárlási pénz, hasonló, kiegészítő lehetőségek. Ezekért érdemes lehet kiállni, szót emelni” – mondja Lengyel Tibor.  

 

Megnyirbált jogok

 

Hozzáteszi, a feladat rendkívül nehéz, a szakszervezeti jogosítványokat nagyon megnyirbálták, elvették többek között a vétójogot, ami a legerősebb hűtőkártyájuk volt.  Az új egészségügyi törvénnyel elvették a kollektívszerződés-kötési jogát. A mentőszolgálat finoman szólva sem konstruktív. Nemhogy nem hívja meg őket egyeztetésre, nem mindig reagálnak érdemben az ilyen jellegű megkeresésekre sem.

 

„Így nagyon beszűkül a mozgásterünk. Egyetlen egy módszer marad: ha nagyszámú lesz a taglétszámunk, biztosan nyomást tudnánk gyakorolni.”

 

 

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.