112

Hogyan hívhat mentőt?

Döntött a Kúria: érvénytelen az OMSZ és MÖSZ kollektív szerződése

A Kúria a mai napon (2019.12.11-én) a Magyarország Mentődolgozók Szövetségének adott igazat, azaz a 2016. decemberében az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és annak a házi szakszervezete, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) által jogellenesen megkötött kollektív szerződés végérvényesen hatályon kívül marad.

 

Mint ismert, szövetségünk a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon (mint első fokon eljáró bíróságon) támadta meg a szerződést, de nemcsak azért, mert több pontjával nem értettünk egyet, hanem mert jogszabályellenesen kihagytak bennünket, ezzel együtt több, mint 1600 Bajtársat a megállapodásból. Az elsőfokú bíróság elutasította keresetünket, azonban a Fővárosi Törvényszék (mint másodfokú bíróság) fellebbezési kérelmünkben foglaltaknak helyt adott és a kollektív szerződést jogerősen hatályon kívül helyezte. Ezt a jogerős döntést támadta meg az OMSZ és a MÖSZ, amelyet a Kúria alaptalannak talált és a másodfokú bíróság döntést hatályában fenntartotta.

 

Mit jelent a döntés?

 • A munkáltató, az OMSZ ezentúl nem tud bennünket kirekeszteni a munkavállalók élet-és munkakörülményeit érintő döntésekből.
 • Olyan típusú kollektív szerződést köthetünk, amelyben megnyilvánulhat a dolgozói akarat, ezentúl a munkavállalók érdekei sokkal jobban érvényesülhetnek. Régi, elavult, értelmetlen szabályokat és szokásokat változtathatunk meg. Elérhetjük például, hogy a mosatási hozzájárulás mértéke igazodjon az új munkaruha mosására előírt követelményhez.
 • Ezentúl nem a házi szakszervezet ír alá egy megállapodást a munkáltató kénye és kedve szerint.

 

Januárban benyújtjuk azt az új kollektív szerződés tervezetet, amellyel tárgyalóasztalhoz hívjuk a munkáltatót. A tervezetet az alapján állítjuk össze, amiket a mentődolgozók javasolnak nekünk addig. Mielőtt bármit aláírunk, a részleteket megismertetjük a Bajtársakkal, kikérjük róla a véleményüket.

 

Ne feledjétek: csak együtt sikerülhet!

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.