112

Hogyan hívhat mentőt?

40 százalékos béremelést kér májustól a MOMSZ Orbán Viktortól

A mentődolgozók elvándorlásának megakadályozása, a bérek rendezése és versenyképessé tétele, továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyváltással kialakult torz jövedelmi viszonyok kezelésére sürgős beavatkozásra van szükség a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) szerint. A szakszervezet ezért béremelési tervet dolgozott ki a bajtársak megsegítésére.

 

40-15-15

 

Ennek röviden az a lényege, hogy május 10-től, a mentők napjától azonnali, 40 százalékos emelést, a második és harmadik ütemben (2022. január 1-én és 2023. január 1-én) 15-15 százalékos emelést kérnek a döntéshozóktól. Mint Kusper Zsolt, a szövetség elnöke Orbán Viktornak, Pintér Sándornak és Kásler Miklónak erről szóló levelében megírta, a 2018-ban megkezdett többlépcsős egészségügyi szakdolgozói bérek rendezése érdekében kifejtett erőfeszítést szervezetük elismeri. A bérfelzárkóztatás azonban sem az egészségügyi ágazat, sem pedig a mentés alágazat szakdolgozóinak bérezését nem tudta rendezni. Emiatt nemcsak, hogy az alulfizetett mentődolgozók elvándorlását nem sikerül megállítani, de nem tette vonzóvá új munkaerő bevonását sem a hiányzó állomány pótlására.

 

Szerinte a körülmények és a bérek versenyképességének hiánya a mentők magas arányú elvándorláshoz vezet, amely a mentési tevékenység biztonságát is veszélyeztetheti, ezért dolgoztak ki háromütemű bérrendezést. Ez szerinte a mentődolgozók számára a társadalmi elvárásoknak megfelelő tisztes életvitel alapját képező, kiszámítható jövedelmet biztosít. Mint fogalmazott, a javasolt bértábla – a tudásszint és a szakmai tapasztalat figyelembevételével – figyelmen kívül hagyja a szakképzetlen munkaerő bérezését, felszámolja a bérek közötti aránytalanságot, és figyelembe veszi a mentőtisztek magasabb képzettségét, önállóságát, szakmai tudását, felelősségét. A nemrég bevezetett új orvosi bértábla bevezetése miatt az ő javasolt bértáblájuk mellőzi a mentőorvosok új fizetési osztályba sorolását.

 

Fizetési kategóriák

 

Kusper Zsolték az első ütemet úgy képzelik, hogy május 10-től, azaz a mentők napjától minden mentődolgozó 40 százalék körüli emelést kapna. A javasolt új tábla egyébként végzettségtől függően öt kategóriába (B, C, D, E, F) rendezi a dolgozók alapbérét a jelenlegi tíz helyett. A legtöbb mentődolgozó a D-be és E-be tartozik, ide sorolják többek között a mentőgékpocsi-vezetők egy részét és a mentőápolók nagy részét. A javasolt új tábla szerint egy pályakezdő fizetése bruttó 355 ezer 564 forintra nőne a D, és 381 ezer 902 forintra nőne az E kategóriában.

 

 

 

 

 

 

 

A felsőfokú szakképesítéssel rendelkező mentőtisztek az F, azaz a legmagasabb fizetési kategóriában 493 ezer 839 forintot keresnének elképzelésük szerint. A fizetés nagysága háromévenként ugrana egy szintet. Így például egy tíz éve a pályán lévő C kategóriába tartozó mentőgépkocsi-vezető pótlékok nélkül bruttó 365 ezer 503 forintot keresne. Kusper javasolja a jelenlegi pótlékalap 100 százalékkal való megemelését, amely 2008-óta változatlanul 20 ezer forint, továbbá az egészségkárosító kockázatok között végzett munkához kapcsolódó munkaköri pótlék bevezetését, amelynek mértéke a pótlékalap 100 százaléka. Bevezetni javasolják továbbá a mentési pótlékot, mint új kategóriát; ez az alapbérhez kapcsolódó, havonta fizetendő pótlék, amely a – nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan – mentődolgozók kiemelten nagy leterheltségét ellensúlyozza. Ennek mértéke az adott munkakör első fizetési osztályában meghatározott összeg 1/12-ed része.

 

 

 

 

 

Műszakiak is

 

Az elnök szerint nem szabad megfeledkezni a kórházon kívüli sürgősségi ellátás működését biztosító műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozókról sem. Az e körben érintett dolgozók bérrendezésének kezelése érdekében javasolják, hogy a kormány érintett munkavállalóként legalább 100 ezer forint többletforrást biztosítson a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozók béremelésére. Mint Kusper Zsolt megírta, a javaslat már rövidtávon is pozitív hatással bírna a betegbiztonságra, a mentőszervezet működésére, szakmai hatékonyságának és társadalmi megítélésének növelésére, a mentődolgozók sajátos helyzetére.

 

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.