112

Hogyan hívhat mentőt?

5+1 fontos dolog, amire figyelj, hogy boldoguljon a mentő

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) a Bajtársak segítségével szedte össze, milyen fontos dolgokra figyeljen az, aki mentőt hív, vagy rohamkocsival, sürgős esettel találkozik. Sorozatunk első része következik, a következőhöz még várjuk a véleményeket, egyedi eseteket, amik mindenki számára tanulságként szolgálhatnak.

 

A közelmúltban sok szó esett a mentők munkájáról, szövetségünk elnöke többször is megszóltalt a csenyétei eset kapcsán. Látva a rengeteg reakciót, kérdést, félreértést, a MOMSZ a mentődolgozókat hívta segítségül, hogy elmondják a lakosság számára, mire figyeljenek, hogy segítsék munkájukat. A Bajtársakat kérdeztük a témában, a felsorolás véletlenszerű, mert sosem lehet tudni, hogy egy adott esetnél éppen melyik a legfontosabb szempont.

 

1. Házszám

 

Nem is hinnéd, milyen fontos, hogy jól láthatóan legyen kint a házszámod. Megfelelő helyen, jól olvashatóan, ne a fenyőfa takarásában. Így a Bajtársak sokkal könnyebben találnak a címre. Ezzel függ össze az is, hogyha bonyolult a cím, például tanyavilágba kell a segítség, és van rá kapacitás, akkor valaki jöjjön ki a mentő elé az utcára, nagyobb csomópontra.

 

2. Dokumentumok

 

Ha valaki beteg, legyen nála minden ezzel kapcsolatos dokumentum. Ha nem otthon tartózkodik, de van ismert betegsége, legyen nála minimum egy cetli a betegségeiről, a szedett gyógyszerekről és gyógyszerérzékenységéről.

 

3. Valós hívás

 

Kisebb sérülésekkel, egyéb, banális rosszullétekkel, például hőemelkedéssel, felületes sebzéssel lehetőleg ne a mentőket hívják, főleg, ha megoldható a saját autóval való szállítás. Hagyják meg a kapacitást a sürgős, életveszélyes és/vagy mozgásában korlátozott, csak fekve szállítható személyeknek.

Kisebb megbetegedések, több napja tartó rosszullétek esetén keresd fel háziorvosodat, állapotromlás esetén orvosi ügyeletet. Viszont stroke-ra, infarktusra utaló panaszok, nehézlégzés esetén ne várj, hogy majd jobban lesz, azonnal hívj mentőt!

Ehhez a témához szorosan kapcsolódik, hogy mentő hívásakor ne a szomszéd, és főleg ne a távol tartózkodó hozzátartozó telefonáljon, hanem lehetőség szerint maga a beteg vagy egy mellette álló személy. Ezzel elkerülhető az indokolatlan riasztás, a valóságot nélkülöző bejelentés. A mentésirányító így ténylegesen hallhatja, hogy a beteg milyen állapotban van.

 

4. Menj oda!

 

A mentőhívással nem tetted meg a tőled elvárható segítségnyújtást. Ha azt látod, hogy valaki a földön fekszik, nem mozog, akkor oda kell menned megnézni, hogy tudsz-e segíteni. A beteg mellől pontosabb választ tudsz adni a feltett kérdésekre. A mentésirányító telefonon keresztül segít az elsősegélynyújtásban, egészen addig, amíg a mentő odaérkezik. A segítségnyújtás elmulasztásával pedig nemcsak állampolgári kötelességednek nem teszel eleget, hanem embertársadat hagyod cserben.

 

5. A 112 nem a mentő!

 

Egy mentésirányító Bajtársunk hívta fel rá a figyelmet, hogy sokan nem tudják: a 112-es hívószám tárcsázása után nem a mentőszolgálat jelentkezik, hanem egy segélyhívó központ. Innen az alapadatok tisztázása után kapcsolják a mentőszolgálatot. Ekkor el kell mondani érthetően, hogy mi a probléma, akkor is, ha azt előzőleg valaki megtette a 112-es számnál. Egyébként a 104-es tárcsázása esetén is a 112-es központ jelentkezik, tehát ebből e szempontból lényegtelen melyik számot hívja a bejelentő. A telefonban sohasem azért kérdez az irányító, mert kíváncsiskodik, hanem szeretné, hogy a beteg állapotának megfelelő mentőegység indulna a helyszínre.

 

5+1. Adj utat!

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy biztosítson mindenki szabad közlekedést a megkülönböztető jelzést használó mentőautónak, ezzel segítve a mentést. Fontos tudni, hogy a szűk utcán álló, villogó mentőautó a munkáját végzi, ezért senki se dudáljon, ha lehet, kerüljön inkább más irányba.

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.