112

Hogyan hívhat mentőt?

Új, nyilvános kollektív szerződést visz a mentőszolgálat elé a MOMSZ

Miután decemberben a Kúria megszüntette a korábbi, OMSZ és MÖSZ között létrejött érvénytelen kollektív szerződést, a másik szakszervezet, MOMSZ új megállapodáson dolgozik, méghozzá nyilvánosan. Kusper Zsolt elnök közben arra kéri a Bajtársakat, hogy 2020-ban minden eddiginél többet tegyenek a közös célok érdekében, hiszen a jövőjük és megélhetésük a saját kezükben van.

 

„A Bajtársak munka- és életkörülményeik javításának van egy elengedhetetlen feltétele. Ez pedig maga a mentődolgozó. Most a Bajtársakon van a sor. A tavalyi évben elértük, hogy hatályon kívül helyezzék az érvénytelen módon létrejött kollektív szerződést, amit a munkáltató és a házi szakszervezete kötött. Most azonban a Bajtársakon a sor, rajtuk nagyban múlnak a további sikerek. Ezért arra kérek mindenkit, gondolja át, mit tud betenni a közösbe, ő mit adhat a szakszervezetnek és a többi Bajtársnak. Az első és legfontosabb, hogy belépnek, és tovább növelik a taglétszámot. Ennél fontosabb dolga senkinek sem lehet, ha saját magán, valamint a szövetségen segítene, most pedig nem a tagdíjból származó bevételre gondolok. A növekvő taglétszám növekvő erőt is jelent, amivel további nyomást helyezhetünk a munkáltatóra, hogy érdemi változásokat érjünk el. A mindennapjainkról, a megélhetésünkről, a közös jövőnkről van szó, amin csak közösen változtathatunk” – mondja Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke.

 

A Bajtársakra számítva

 

Csak együtt sikerülhet!  A tavalyi évben döntött arról a MOMSZ, hogy ezt a jelmondatot tekinti ezentúl magáénak. Igaz, hogy ezt az elvet vallják közel kilenc évvel ezelőtti alapításuk óta, de most döntöttek úgy: ne az legyen a cél, hogy mit ad a szakszervezet, hanem, hogy mit tudnak együtt megvalósítani. Csak akkor érhetnek el ugyanis eredményeket szakszervezetként, ha minél többen vannak.

Kusper Zsolt szerint az, hogy a tavalyi évben a Kúria megszüntette az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) által kötött érvénytelen kollektív szerződést, óriási siker, de egyben hatalmas felelősség ez a szövetségre nézve. Tárgyalóasztalhoz fognak ülni a munkáltatóval, ahova magukkal visznek egy új kollektívszerződés-tervezetet. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha a Bajtársak is aktivizálják magukat, és mindenki kiveszi a részét a közös munkából.

 

„A tervezet a Bajtársak valódi igényeit tükrözi majd. Hónapok óta gyűjtjük a javaslatokat a mentődolgozóktól minden létező formában. Rengeteg e-mailt, levelet, telefont, Facebook-üzenetet kaptunk, amiben számos reális igényt fogalmaztak meg. Mi mindenkinek az igényét, javaslatát figyelembe vesszük, függetlenül attól, hogy tagunk-e vagy sem, és mindent igyekszünk is beépíteni, amit a jogszabályok megengednek. A törvény adta lehetőségeket minden esetben kihasználjuk” – mondja az érdekképviselet elnöke.

 

Új elnökségi feladatok

 

A tervezet a végső fázisban van, számos újdonságot, lehetőséget tartalmaz, amiről biztos benne, hogy a legtöbb Bajtárs még nem hallott. Nem azért, mert tájékozatlanok, hanem mert a munkáltató egész egyszerűen eltitkolta előlük ezeket az információkat. Többek között lehetőségük van a mostaninál jóval több béren kívüli juttatás kapni, csak sem az OMSZ, sem pedig a házi szakszervezete erről nem tájékoztatott senkit. Ők azonban ezt is beépítik a tervezetbe.

„Mielőt az OMSZ elé visszük a tervezetet, nyilvánosságra hozzuk, mindenkinek lehetősége lesz a véleményezésre. Ezt a módszert pedig végig követjük majd: minden, az új szerződésről szóló egyeztetés eredményét nyilvánosságra hozunk” – hangsúlyozza Kusper Zsolt.

 

Mindezzel párhuzamosan a MOMSZ elnöksége is átszervezi eddigi működését. Ezentúl kéthavonta tartanak elnökségi üléseket, ahol a megyei képviselők minden alkalommal beszámolnak majd a munkájukról, elért eredményeikről. Az első ülést meg is tartották január végén, ahol az új kollektív szerződésről és annak kommunikációjáról, valamint az idei feladatokról beszéltek, ennek megfelelően kidolgoztak a szövetség stratégiáját.

„Tisztségviselőink az eddigieknél is naprakészebb információkkal rendelkeznek majd, feladatuk lesz többek között, hogy rendszeres időközönként úgynevezett állománygyűlések tartásával folyamatosan tájékoztassák a mentődolgozókat. A Bajtársak aktivitása nélkül azonban az egésznek semmi értelme, ezért arra kérek minden mentődolgozót, gondolja át, mit tehet ő a szakszervezetért. Hiszen csak együtt sikerülhet” – mondja a MOMSZ elnöke.

 

 

 

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.