112

Hogyan hívhat mentőt?

Köszöntő a mentők napja alkalmából

Kedves Bajtársak, Kollégák!

 

Tavaly azt írtuk a mentők napja alkalmából, hogy a valódi szuperhősöket nem a moziban kell keresni, hanem a piros-sárga, kopott, gyakran saját kézzel mosott jelmezek mögött.

Szavainkat akkor is komolyan gondoltuk, és időszerűek is voltak. Azt azonban nem sejtettük, hogy egy év után még inkább aktuálisabbá válnak. A mindannyiunkat érzékenyen érintő koronavírus-járvány miatt még húsbavágóbb az a gondolat, hogy a valódi hősök ti vagytok.

 

Hiszen ti találkoztok először azokkal, akik ellátásra szorulnak, benneteket hívnak a helyszínre, ti szállítjátok be őket kivizsgálásra. A nap végén pedig hazamentek családotokhoz. Félre ne értsétek: aki közületek nem koronavírusos betegért megy, az ugyanolyan hős, mint az a Bajtárs, aki fertőzöttet vagy gyanús esetet kezel. Hiszen az emberi élet vírustól függetlenül ugyanúgy veszélybe kerülhet, mint a járvány berobbanása előtt.

A hétköznapi emberek számára szinte felfoghatatlan az, amit napról napra tesztek. Mi azonban tudjuk: számotokra van egy mindennél fontosabb érv, ez pedig az emberi élet.

Mint tudjátok, értetek, a ti munkátok segítésére a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége jótékonysági kampányt indított. Alig több mint egy hét alatt közel ötmillió forintot kaptunk a lakosságtól, ami nagyon sok mindenre elég volt. Vásároltunk belőle fertőtlenítő szereket, mosó- és szárítógépeket, de ami a legfontosabb: 53 darab ózongenerátort. Egy ilyen eszközzel alig 20 perc alatt fertőtleníthető egy mentőautót. Ezek kiszállítása az ország különböző mentőállomásira folyamatos. Ezért nem lehetünk elég hálásak a lakosságnak.

 

A gyűjtést nemrég újraindítottuk, vágyunk újabb 50 készülék megvásárlása. Másik fontos célunk, hogy a kormány által ígért 500 ezer forintos támogatást ne bruttóban, hanem nettóban kapja meg minden egészségügyi dolgozó. Az ezzel kapcsolatos petíciónkat néhány nap alatt több, mint kétezren írták alá.  

Haszna egy ilyen szörnyű járványnak természetesen nincs. De ha mégis meg kell neveznünk egy pozitívumot, akkor azt mondanánk, hogy rendkívül sokat nőtt a Bajtársak és általában az egészségügyi dolgozók megbecsültsége. Biztosak vagyunk benne, hogy ez a veszély elmúltával is így marad.

 

A gyűjtés és petíció miatt ugyanakkor sok támadás ért bennünket, politikai célokat feltételezve céljaink mögött. Ezeken a nemtelen támadásokon mi felülemelkedtünk, megtettük azt is, hogy a rendszer teljesen nyilvánvaló hibáival ne foglalkozzunk. Ezt az időszakot nem használtuk magunk népszerűsítésére, ezzel a jövőben sem élünk majd.  

Célunk, hogy a munkáltatóval, a kormánnyal és természetesen a lakossággal összefogva együtt vészeljük át minél kevesebb áldozattal ezt a kritikus időszakot. Ehhez szövetségünk úgy tud hozzájárulni, hogy minél jobban segíti a Bajtársak munkáját.

 

Erőt, kitartást és hitet kívánunk további munkátokhoz! Ebben pedig számíthattok segítségünkre.

Ne feledjétek: csak együtt sikerülhet!

Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.