112

Hogyan hívhat mentőt?

Mit vigyünk az OMSZ elé?

Találkozni szeretnénk a munkáltatóval, számon kérni az eddigieket, utat mutatni a továbbiaknak. Miért? Mert nincs megfelelő munkaruha, nincs életpályamodell és kollektív szerződés, elmarad az anyagi és társadalmi megbecsültség. De mi hiányzik még? A választ most a Bajtársaktól várjuk!

 

Kedves Bajtársak!

 

Mint láthattátok, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége egyre többször szerepel a médiában, aktívak vagyunk a különböző közösségi felületeken és mindig több apró sikerről számolunk be Nektek. 

Célunk ezzel nem más, mint hogy lássátok: igenis működik valódi érdekképviselet, amelyikre minden körülmények között számíthattok. Azonban sajnos, olyan szakszervezet is működik, amelyikre ez nem igaz, hiszen nem folytat valódi tárgyalásokat a munkáltatóval.

A MOMSZ elindította azt a folyamatot, aminek a végén tárgyal majd a munkáltatóval, az Országos Mentőszolgálattal. Eddig három fontos téma mentén gondolkodtunk, de látva a munkaruhák problémájának esetét, egy negyedik pontot is felírtunk az elintézendő listára.

 1. A munkaruha

Kezdjük az új pontunkkal. Mint ismert, hiába kaptatok új munkaruhákat valamivel több mint egy éve, azok valójában kritikán aluli minőségűek. Anyaguk miatt nyáron melegek, télen pedig hidegek, ez a Bajtársak számára elviselhetetlen. Ami talán még ennél is rosszabb, hogy a munkáltató nem gondoskodik azok mosásáról, a Bajtársak maguk tisztítják a felszerelést. Kénytelenek ugyanabban a gépben mosni, amiben a család többi tagja is. Ez felháborító és megengedhetetlen véleményünk szerint. Ez semmiképpen nem maradhat így!

 1. Mentő életpályamodell

A több mint két éve beharangozott többlépcsős béremelés csupán a bérek felzárkóztatására volt elég, a legalább 50 százalékos béremelést ígérő mentő életpályamodell pedig továbbra sincs sehol. Nemrég ugyan kiszúrták a szemeteket a nyolc százalékos béremeléssel, de sokaknak egy fillért sem emelkedett a fizetése, mert ezzel a lendülettel a munkáltató elvette az addigi bérkiegészítést. Követeljük a tisztességes modell kidolgozását és betartását!

 1. Kollektív szerződés

Az OMSZ-MÖSZ 2016-os megállapodása nem egy valós munkavállalói érdekeket képviselő és szervezet által kiharcolt juttatásokat tükrözte, ezért ezt a „kollektív szerződést” a Fővárosi Törvényszék érvénytelenítette. Azóta kezdeményeztük a főigazgatónál az új kollektív szerződés megkötése érdekében a tárgyalások mielőbbi megkezdését, de mivel a jogerős döntés ellen felülvizsgálati eljárást kezdeményeztek, a döntésig nem ülnek asztalhoz. Megteszünk mindet, hogy egy mindenki számára előnyös kollektív szerződés jöjjön létre.

 1. Anyagi és társadalmi megbecsültség

Valószínűleg ez a pont szorul a legkevesebb magyarázatra. Mi csak annyit kérünk, amennyiből tisztességesen meg lehet élni, és nem kell második, valamint harmadik műszakot vállalnia egyetlen Bajtársunknak sem. Tisztességes bért és a lakosság megfelelő tájékoztatását követeljük a mentők munkájával és jogaival kapcsolatban!

 

Csak együtt sikerülhet!

 

Mi ezt a négy, jól értelmezhető célt fogalmaztuk meg eddig. Szeretnénk azonban ezeket jóval részletesebben kidolgozni, pontosítani, és természetesen bővíteni. Ehhez pedig a Ti segítségeteket kérjük! Te mit mondanál a munkáltatónak? Mit kérnél tőle? Mennyit?

Szedd össze a gondolataidat bármelyik pontról, vagy tegyél hozzá újat, és küldd el nekünk! Jöhet Facebook-kommentben, de aki névtelen akar maradni, az az info@momsz.hu-ra is írhat. Minden Bajtárs véleményére kíváncsiak vagyunk.

A többi már a mi dolgunk. Összegezzük, rendszerezzük a kapott üzeneteket, és konkrét javaslatokkal fordulunk az OMSZ-hez. Ki tudja? Lehet, hogy a te ötleted lesz az első, amit sikerült keresztülvinnünk rajtuk!

Hiszen tudod: csak együtt sikerülhet!

Hogyan csatlakozhatsz?

 • 1

  Kérelem letöltése

  A MOMSZ-ba való belépéshez töltsd le a Dokumentumtárból a tagfelvételhez és a tagdíjfizetéshez rendszeresített nyomtatványt.

  arrow
 • 2

  Kérelem kitöltése

  Kérjük, töltsd ki a letöltött Tagfelvételi kérelem és a munkáltató általi tagdíjfizetéshez a Megbízás tagdíj levonásra nyomtatványokat.

  arrow
 • 3

  Kérelem beküldése

  Az olvashatóan kitöltött, dátummal és aláírással ellátott belépési nyilatkozatokat juttasd el a MOMSZ postacímére:
  1044 Budapest IV.,
  Fiumei út 18/A. Fszt.2.

  arrow
 • 4

  Tagfelvétel visszaigazolása

  A csatlakozási dokumentumok benyújtását követően MOMSZ tagjává történő megválasztásod 15 napon belül e-mailben visszaigazoljuk.